Radio 1: ongelovigen hoeven niks te bewijzen

Vanochtend een veel te lang interview met Frederick Delaere die een Ufo-meldpunt heeft en een boek schreef over de meldingen die hij kreeg. Het duurde bijna tien minuten, maar het weinige dat men wijzer werd paste gemakkelijk in anderhalve minuut. Er gebeuren, dacht ik, genoeg dingen in de wereld waaraan die 8 overbodige minuten beter waren besteed. De interviewers hadden kennelijk niet de moeite genomen Ufo’s even te googelen, want dan hadden ze heel wat interessantere vragen kunnen stellen en had zich ook het volgende oerdomme dialoogje niet voorgedaan:

Delaere: ik ben in 2007 begonnen met het meldpunt omdat ik het nodig vond dat mensen dat toch ergens kunnen melden en dat we die mensen kunnen proberen verder te helpen met een verklaring van wat ze in de lucht hebben waargenomen.
Plag: En met al die meldingen die u binnen heeft gekregen bent u er nog steeds van overtuigd dat er nooit echt sprake is geweest van aliens of ruimteschepen.
Delaere: Inderdaad, dat klopt ja: er is geen enkel bewijs dat er ook maar iets buitenaards is. Ik denk dat mensen die denken dat Ufo’s van buitenaardse herkomst zijn het Ufo-fenomeen niet goed onderzocht hebben.
Plag: maar dan klinkt u eigenlijk net zo stellig als de believers die stellen dat het wel zo is. U heeft ook het bewijs niet in handen, toch?

Nee, beste Ghisleine: dat bewijs heeft niemand. Het is helemaal niet nodig om het falsificatieprincipe te kennen; gezond verstand is voldoende om te bedenken dat ‘gelovers’ moeten bewijzen dat er buitenaardse belangstelling is – het woord zegt het al. Delaere heeft geen bewijs nodig. Als jij beweert dat er een theepot tussen de aarde en Mars om de zon draait, hoef ik niet te bewijzen dat dat niet zo is, zei Russel al.

Op de website van De ochtend staat, over Ufo’s nota bene: “… hij [Delaere] kan niet met zekerheid zeggen dat ze niet bestaan…”. Alweer zo’n domme ondoordachte tekst; is daar geen redactie? Want niet geïdentificeerde vliegende objecten, ja, daar heb je er miljoenen van.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s