Stand radio 1 – motorclub Satudarah: 0-5

Vanochtend was de stelling van Stand.nl “motorclubs moeten worden verboden”. Lekker simplistisch. Er meldde zich al meteen een oudere, brave meneer die het leuk vond om met andere brave meneren op zondag wat met z’n motor te toeren.

Het dieptepunt was een interview van het duo Ghislaine Plag & Robert Kranenborg met Guus Pronk, ‘een van de leiders’ van Motorclub Satudarah. Uitslag: 0-5 voor Pronk. Reden: onderschatting van de tegenstander, nul huiswerk gedaan en heel slecht luisteren, maar vooral geen idee waar ze met het interview naartoe willen.

Robert zegt dat hij de indruk heeft dat motorclubs criminele bendes zijn.
Dat is voor Guus een schot voor open doel, want justitie is er niet in geslaagd te bewijzen dat motorclubs als de Hells Angels criminele organisaties zijn.
‘Absoluut niet, er is nog niks bewezen,’ zegt Guus dus ‘als er ergens iets gebeurt zou dat een individuele actie kunnen zijn van iemand die dan lid zou moeten zijn van een of andere motorclub, maar criminele organisatie, nee.’ (0-1)

Robert zegt dat er onlangs twee aanslagen zijn gepleegd op leden van motorclubs en vraagt of het verband club-aanslag dat wordt gelegd onterecht is.
Dat had Guus dus net al gezegd. Nu krijgt hij de gelegenheid voor een vindingrijke toevoeging: als iemand die geen lid is van een motorclub iets heeft af te rekenen met iemand die dat wel is, dan heeft hij een mooie kans om bv wraak te nemen, want de verdachte zal in de hoek van de motorclubs worden gezocht die ten onrechte in een crimineel daglicht staan. (0-2)
Ghislaine vraagt of het dan toeval is dat er aanslagen zijn als de Duitse Bandido’s zich in Nederland vestigen. Nee, dus. Ze heeft niet geluisterd of hem niet begrepen. Guus herhaalt zijn punt nog een keer en Ghislaine antwoordt:
“En dat de aanslag wordt gepleegd op iemand die lid is van een motorclub ook dat is toeval dan?”

Alweer niet geluisterd of niet begrepen. Guus legt het nu voor de derde keer uit en Robert schiet zijn collega te hulp door nog maar een keer naar de bekende weg te vragen:
“Dus er is geen sprake van een bendeoorlog?”
“Welnee, niks van waar,” zegt Guus natuurlijk.
“Waarom krijgen we dan toch die indruk?” vraagt Robert. Onnozele vraag waar Guus wel raad mee weet:
“De media, vermoedens dit en vermoedens dat en geruchten, laat ze maar komen, kom met feiten.” (0-3)

Die zijn er volop. Drie weken geleden werd er een prominent Hells Angels lid in hoger beroep tot 4 jaar veroordeeld voor drugshandel en verboden wapenbezit. In 2012 werden tien leden van Satudarah voor hetzelfde tot gevangenisstraffen (max 4,5 jaar) veroordeeld.
Vorige maand meldde de NOS dat er opnieuw twee prominente leden van een motorbende zijn opgepakt, verdacht van een dubbele moord in 2006.

In plaats van dergelijke feiten te noemen – geen huiswerk gedaan – vraagt Robert:
“Zijn het dan wel individuele leden waarvan u zegt die vertonen crimineel gedrag?” Overbodige vraag, want dat heeft Guus in het begin van het interview al gezegd. Dat is juist zijn punt: individuen kunnen crimineel zijn, clubs zijn dat niet en moeten daarom niet worden verboden. Is Robert de stelling van Stand.nl nu echt helemaal vergeten? (0-4)

Beide interviewers proberen nu Guus zo ver te krijgen toe te geven dat er veel criminelen lid zijn van motorbendes, maar daarin falen ze jammerlijk. Overal komen criminelen voor, zegt Guus. Een burgemeester vertelde hem laatst nog dat er onder elke honderd mensen altijd wel twee slechteriken zitten – en daarmee komt Guus weg. Sterker nog: Robert capituleert nu geheel met de vraag of Guus niet moe wordt van al die beschuldigingen. (0-5)

Het journalisten duo had beter even kunnen googelen, want dan hadden ze onder andere onderzoek van de universiteit van Leiden gevonden naar 600 motorclubleden waaruit bleek dat “80 procent van de leden van clubs als Hells Angels, Satudarah en No Surrender een strafblad heeft. Bijna 30% heeft zeker tien veroordelingen op zijn naam staan en is daarmee veelpleger.”

Wat ik zeg: geen huiswerk, geen idee. Wat een afgang.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s